Hur hittar du bra kött att mala?

Det går givetvis att köpa kött i matbutiken och mala själv. Det är dock ingen särskilt bra idé rent ekonomiskt. Att köpa kött i affären är inte heller någon bra idé ur klimatsynpunkt. Förmodligen får du också göra avkall på smak och kvalitet. Om du vill mala färs för att laga husmanskost hemma rekommenderas att du köper ditt kött från en jägare eller djurhållare.

Kanske känner du en jägare? Det finns flera hundra tusen jägare i Sverige och många säljer vidare en del av vad de skjuter. Förmodligen har du en jägare nära dig. Om du inte känner någon jägare personligen har du garanterat en vän eller bekant som gör det.

svenskt kött att mala

Någon djurhållare eller bonde kanske du inte känner till, men du behöver nog inte forska länge för att hitta en djurhållare hos vilken du hittar bra kött att mala. Leta på din ort och på landsbygden i ditt närområde. Du hittar nog ganska snart en djurhållare att kontakta.

Olika kött under olika delar av året

För lantdjur finns ingen direkt säsong. Kor, kalvar, lamm och grisar slaktas i princip året om. Detta gäller dock generellt. Enskilda gårdar och lantbruk kan givetvis ha sina egna kalendrar att följa. Det kan betyda att du kanske inte kan få tag på precis det kött du vill precis när du vill. Det kan alltså vara en god idé att planera lite.

För vilt gäller allmänna jakttider och i samband med dessa finns viltkött av olika slag att köpa. Till exempel sker älgjakten med början i september och jakt på rådjur får bedrivas mellan oktober och januari. Vildsvin får jagas mellan april-januari och för dovhjort är jakttiden under hösten.

Köpa kött på nätet

Allt går att köpa på nätet idag, till och med kött. Det finns ett antal olika leverantörer online där du kan köpa kött i olika paket eller “lådor” och få allt levererat hem till dörren. Lådorna kan innehålla allt från mer renodlade paket med kött för beredning och malning till köttlådor med färdigputsat och färdigmalt kött.

En köttlåda online med leverans hem till dörren kan vara en ingång till konsten att mala eget kött. Du får hem kött av önskad sort av riktigt bra kvalitet som är redo att malas.

Så här maler du kött i köttkvarnen på bästa sätt

Temperaturen är a och o när du ska mala kött i din köttkvarn. Köttet ska vara kallt och det gäller faktiskt också för själva köttkvarnen. Kort sagt blir resultatet så mycket bättre om du tänker på temperaturen.

Ett tips är att tärna köttet eller skära det i mindre bitar och sedan förvara det i frysen i ett par timmar (gärna tillsammans med köttkvarnen). Den hårda, frusna strukturen på köttet gör, tvärtemot vad man kanske kan tro, att det går lättare att mala. Att köttet blir hårdare innebär att senor mals ner lättare och att köttet inte klibbar fast i hålskivan.

Att frysa köttet innan malning ger också ett par andra positiva effekter. Till exempel minskar mängden bakterier som kan förkorta köttets hållbarhet. En annan fördel är att kniven och hålskivan hålls i gott skick längre.