Köksassistent med köttkvarn

Köksassistenter kan verkligen just assistera dig i köket. De är faktiskt smått oumbärliga för alla som tycker om att laga mat och baka. Många köksmaskiner av modellen allt i allo har dock inte bara tillbehör som exempelvis olika skivor, degkrokar och liknande. Det finns köksassistenter som har betydligt fler funktioner och användningsområden än så. Idag finns till och med köksmaskiner som är kompletta med exempelvis en fast köttkvarn och en blender. Intresserad av att läsa mer om köksassistenter? I den här artikeln får du mycket nyttig fakta.

Så här fungerar en köksassistent med köttkvarn

Det finns kort och gott tre stycken varianter på köksassistenter med köttkvarn. Själva köttkvarnen fungerar i princip alltid på samma sätt oavsett typ av maskin, men det finns självklart stora skillnader när det gäller vilka andra tillbehör och funktioner som finns.

Den vanligaste varianten av köksassistent med köttkvarn är den som i grunden är en köksassistent av gammalt klassiskt snitt. Det handlar då om en köksmaskin utrustad med degblandare och vispar. Det finns många tillverkare för den här typen av köksassistent och många av dem skickar med olika tillbehör, såsom till exempel en köttkvarn. Inte sällan ingår också korvstoppare i grundpaketet så att den som vill använda sin maskin för att stoppa korv har allt som behövs.

Var exakt placerar man då en köttkvarn på en klassisk köksassistent? I de allra flesta fall ska köttkvarnen placeras längst upp och längst fram på den del av maskinen som går över skålen. Det finns helt enkelt en lucka att öppna där och vid kontakt kommer köksmaskinens motor att driva också köttkvarnen. För vissa maskiner ska köttkvarnen i stället monteras fast på maskinens drivuttag.

En annan vanlig variant av köksassistent med köttkvarn är den som innehåller tre eller fyra fasta funktioner. Det handlar alltså om tillbehör som sitter fast på maskinen. Grunden är då en degblandare/visp av traditionellt snitt med en kraftig motor. Till detta kommer till exempel en köttkvarn och en blender/mixer.

På en sådan här maskin sitter köttkvarnen fast antingen framtill eller på sidan av maskinen. Det är en smidig lösning om köttkvarnen används mycket och ofta. Om den används mer sällan innebär den fasta konstruktionen att köksassistenten kan upplevas som lite skrymmande. På samma sätt tar blendern/mixern en del plats ovanpå själva assistenten.

Slutligen finns så den klassiska ”matberedaren”. Den här köksmaskinen, som slog igenom på 1980-talet, kan bland annat mosa, hacka och skiva, göra smoothies och vispa. Idag finns också många av dessa köksassistenter med tillbehör för köttkvarn och att stoppa korv.

Matberedare är uppbyggda på så vis att det är enkelt att sätta på och byta tillbehör. Att sätta fast en köttkvarn på en sådan här köksassistent kan emellertid vara något knepigt. Det är inte bara att snabbt sätta på köttkvarnen som en slags modul, utan det krävs några ytterligare handgrepp.

Vad ska du köpa?

Står du i valet och kvalet kring vilken köksassistent du ska köpa? Kan du inte bestämma dig för vilken köksmaskin du ska slå till på? Om vi tänker bort köttkvarnen för en stund – vilken är den viktigaste funktionen enligt dig? Vill du använda köksassistenten för bakning eller är det matlagning som är viktigast? Vill du kunna göra lite allt möjligt med din köksmaskin? Dina svar kan leda dig i rätt riktning när du ska välja en köksassistent med köttkvarn.

Det är också viktigt att undersöka effekten. En köksassistent med bakning som främsta uppgift har en mycket stark motor och det kan göra malningen snabbare och enklare. En köksassistent som i grunden fungerar som en matberedare har en betydligt svagare motor. Här kan du behöva göra en avvägning kring funktion och kraft.