Det är få köksredskap och köksmaskiner som det finns så många modeller av som korvstoppare. Förutom att det finns specialiserade korvstoppare finns också köttkvarnar med tillsatser för att stoppa korv samt matberedare och köksmaskiner med tillbehör för korvstoppning.
Med en korvstoppare, oavsett variant, kan du stoppa egen korv hemma i köket. Du väljer själv vilket kött du vill ha (eller en blandning) och kryddar efter vad dina smaklökar tycker om. Det är något mycket speciellt med att stoppa korv hemma och det är en tradition som går hundratals år tillbaka i tiden. Du vet precis vad som finns i korven du gör och förmodligen smakar den bättre än något du kan köpa i affären.
Den klassiska korvstopparen – Så här fungerar den
Den klassiska korvstopparen, eller korvsprutan med ett annat namn, har sett likadan ut i många hundra år. I sin enklaste form handlar det om en cylinder som står upprätt, en press, en vev och ett korvhorn. Konstruktionen är lika enkel som den är genialisk.
När du använder en korvstoppare ska du först se till att du använder halvfryst kött. Du kan med fördel också frysa de delar av korvstopparen som kan tas loss. En riktigt låg temperatur är nyckeln bland annat till att undvika bakterier.
Du placerar köttet i cylindern och sätter på ett fjälster på korvhornet. Därefter greppar du vevarmen och vevar ner pressen så att köttet trycks ut i korvhornet. Ut kommer färdig korv som är redo att frysas eller ätas efter att du har knutit korven i önskade längder.
Det finns också klassiska manuella korvstoppare i liggande format. Sett till funktion är det dock ingen skillnad på denna jämfört med den stående modellen. Vilken modell som är bäst beror mycket på hur mycket plats du har till förfogande och vilken ergonomi du eftersträvar.
Elektroniska korvstoppare
Förutom manuella korvstoppare finns också elektroniska korvstoppare. Dessa fungerar i stort sett på samma sätt som de manuella. Skillnaden ligger i att själva pressningen och framdrivningen av köttet till fjälstret sker med elektrisk kraft.
En elektronisk korvstoppare är förmodligen överkurs för de flesta, oavsett hur mycket man tycker om korv. Dessutom kostar en sådan här maskin en vacker slant. Den kan dock vara utmärkt för den som av en eller annan anledning inte kan använda en vev.
Korvstoppare i köksmaskiner
Köksmaskiner är fantastiska saker. De kan göra nästan allt i köket! Givetvis finns det köksmaskiner som har tillbehör för att mala kött och till dessa finns ofta tillbehör för att stoppa korv. Det är normalt inte knepigare än att du monterar ett korvrör på köttkvarnen.
Glöm inte att köpa till fjälster
Fjälster används som skinn till korv av olika slag. Det handlar om så kallad naturtarm som helt enkelt är tarmar från olika köttdjur. Det är vanligast med fjälster från svin och får. Fjälster finns att köpa framför allt hos välsorterade butiker på nätet men också på vissa stormarknader.
Finns det inte andra typer av fjälster? Som inte består av tarmar? Ett alternativ är kollagenskinn, som är en blandning med det animaliska ämnet kollagen. Ytterligare ett alternativ är fjälster av cellulosa.
Du vet väl att det bästa sättet att tillaga sin korv är i en kvalitativ gjutjärnspanna!